Tekstgrootte
Meepraten over het beleid op school is in Nederland voor de ouders gewoon. Zij hebben daar het recht toe en dat is geregeld in de Wet Medezeggenschap Onderwijs (WMO) en vindt gestalte in de Medezeggenschapsraad. In het basisonderwijs hebben ouders en onderwijzend personeel in gelijke aantallen zitting in de M.R. De Medezeggenschapsraad heeft de bevoegdheid alle aangelegenheden die de school betreffen te bespreken, aan het bestuur voorstellen te doen en haar standpunten bekend te maken.
Intern begeleider
Ouder Paulusburcht
Ouder Paulusburcht & voorzitter MR
Ouder Paulusburcht
Voor vragen, op- of aanmerkingen, stuur een email naar: mrpaulusburcht@tabijn.nl
Aan het begin van het schooljaar wordt een activiteitenplan opgesteld door de MR. Hierin vindt u o.a. het overlegschema en geplande agendapunten. Vanzelfsprekend kan dit worden gewijzigd indien de actualieit daarom vraagt.
De MR probeert de openheid, openbaarheid en het onderlinge overleg binnen de school te bevorderen. Verder waakt de MR in het algemeen tegen discriminatie op welke grond dan ook en bevordert in gelijke gevallen gelijke behandeling. De MR moet er op toezien dat de school democratisch en doelmatig functioneert. De invloed van de MR heeft vooral betrekking op het beleid. Voor bepaalde zaken, die wettelijk in het reglement Medezeggenschap Basisonderwijs zijn vastgesteld, dient het bestuur instemming, dan wel advies te vragen aan de MR.
De medezeggenschapsraad van basisscholen bestaat uit twee geledingen:
De medezeggenschapsraad overlegt met de directie en het school-bestuur over belangrijke schoolzaken, zoals:
De wet geeft aan de MR een aantal bijzondere rechten: het adviesrecht en het instemmingsrecht. Instemming betekent dat de MR haar goedkeuring dient te verlenen aan besluiten die worden genomen.
Instemmingsrecht
Elke geleding heeft instemmingsrecht over die zaken die voor haar van wezenlijk belang zijn. Bijvoorbeeld ouders en personeel moeten beide instemmen met het schoolplan, de schoolgids, het schoolreglement en de manier waarop ouders betrokken worden bij hulp in en aan de school.
De ouders in de medezeggenschapsraad hebben instemmingsrecht over de hoogte en de besteding van de vrijwillige ouderbijdrage, verandering grondslag van de school, beëindiging, inkrimping of uitbreiding van de school, overdracht, omzetting of fusie van de school, aangaan, verbreken of wijzigen van duurzame samenwerking met andere instellingen. Vooral de betrokkenheid van de ouders bij het opstellen en vaststellen van het schoolplan en de schoolgids is belangrijk.
De teamgeleding moet haar instemming verlenen aan besluiten over het formatieplan van de school, het werkreglement, de nascholing, de verlofregeling, de taakverdeling en taakbelasting en de functiebeoordeling.
Adviesrecht
Het schoolbestuur en de directie moeten in een aantal gevallen advies vragen over hun plannen met de school. Bijvoorbeeld over de taakverdeling binnen de schoolleiding, nieuwbouw of belangrijke verbouwing en het beleid met betrekking tot aanstelling en ontslag van het personeel. Verder geldt, dat de onderwerpen waar de oudergeleding instemmingsrecht heeft, de teamgeleding advies moet geven en omgekeerd.